Van hokjes naar puzzelstukjes

Header VHNP

Alles verandert, maar verandert jouw (interne) organisatie wel mee?

De markt verandert. Leidinggeven verandert. De medewerker verandert. Alles verandert. Verandering is in feite de enige constante. Maar verandert jouw (interne) organisatie wel mee? Is het aanpassingsvermogen van jouw medewerkers groot genoeg? Zijn je mensen flexibel in hun denken & doen? Is het antwoord NEE, lees dan vooral verder… De reden? Veel teveel medewerkers ervaren stress. En stress blokkeert alles. Stress zet alles stil.

Hokjesdenken veroorzaakt stress

Hoe dat komt? Nou dat is niet zo ingewikkeld als je zou denken. Elke dag ervaren mensen stress doordat ze niet 100% passen ‘op’ hun functiebeschrijving, op wat er van ze gevraagd wordt, op hun hokje. Hokjesdenken veroorzaakt stress. En toch is elke organisatie op die manier gestructureerd: een organisatie is een verzameling hokjes. Theoretisch handig, maar in de praktijk niet, want iedere medewerker heeft namelijk wel een paar taken waar hij/zij geen energie van krijgt (non-talenten) en die leiden tot frustratie…kortom: stress!

En dan heeft iedere medewerker ook nog talenten die níet van hen gevraagd worden, onbenutte talenten, kwaliteiten die ze thuis moeten laten, terwijl ze er juist energie van krijgen. Dit geeft nog meer stress! En stress zet een rem op de ontwikkeling en groei van je medewerkers, dus ook op de ontwikkeling en groei van je bedrijf!

Van buitenaf veranderen werkt niet

Van buitenaf probeer je natuurlijk van alles als organisatie om de gewenste verandering vorm te geven. Nieuwe structuren, nieuwe systemen, een reorganisatie of een nieuwe richting. Maar wezenlijk verandert er niet zo veel, je mensen veranderen niet zomaar mee. Ze zeggen misschien wel JA, maar ze doen NEE. Herkenbaar?
Hoe dat komt? Mensen bewegen alleen maar als ze dat echt willen. Dus verandering werkt alleen maar van binnenuit, als mensen er zelf iets aan hebben, als ze aangestoken worden door de verandering.

‘Van hokjes naar puzzelstukjes’ zorgt ervoor dat het innerlijke vlammetje weer aangaat bij mensen, dat ze van binnenuit in beweging komen, dat ze (weer) vertrouwen voelen en dat ook uitstralen, dat ze zelf op zoek gaan naar waar ze kunnen bijdragen. ‘Van hokjes naar puzzelstukjes’ is een onderzoekende, op samenwerking gerichte methodiek die mensen anders naar zichzelf én elkaar leert kijken, wat werkelijk elke verandering ten goede komt!

Bij deze methode draait het vooral om twee zaken:

  • het naar boven halen van ieders unieke, natuurlijke talenten en
  • het vinden van oplossingen voor werkzaamheden die alleen maar energie kosten en weinig voldoening opleveren.

Dit kan voor iedere individuele deelnemer al veel inzicht opleveren. Binnen een team geeft het de ruimte om op een betere manier met elkaar samen te werken. Zo kun je gemakkelijk de efficiëntie en het werkplezier verhogen.

Geef mensen de ruimte en ze bewegen vanzelf!

Wil je meer weten over deze methodiek? Neem contact op, dan plannen we een proeverij in. Dat kost je maar een uurtje van je tijd en levert al meteen inzicht op. Eerst nog wat meer weten? Lees dan verder op deze pagina.

Bedenker van deze methodiek is Judith Webber.
Zie hieronder haar visie op de methode.